Prijsupdate 1-1-2021.

Ruwe diamanten slijpen: het proces

Structuur van een diamant

koolstofstructuur diamant

Diamant bestaat uit koolstof en zoals veel vaste stoffen zijn zij gekenmerkt door hun kristalstructuur. Dit wil zeggen dat ze bestaan uit een regelmatig patroon of rooster, waarin elke koolstofatoom aan 4 andere koolstofatomen gebonden is door een covalente chemische binding. Deze 4 samen vormen een tetraëder of regelmatig viervlak. De gezamenlijke tetraëders vormen een diamantkristal en deze vorm valt daarmee onder het zogeheten kubisch kristalstelsel dat het eenvoudigste en het meest symmetrische kristalstelsel is. De ionaire structuureenheid ziet er als volgt uit:

Door zijn ruimtelijke constructie is een diamant extreem hard, wat inhoudt dat hij bestand is tegen breken, buigen of vervorming. De diamant kubus heeft 3 verschillende symmetrieassen en langs de verschillende assen zijn de eigenschappen van de diamant anders. Dit is belangrijk om te onthouden omdat de slijpsnelheid afhangt van de slijprichting en dit te maken heeft met de verschillende eigenschappen langs de assen. Dit zal later duidelijker worden.

Ruwe diamant

ruwe octaëder

Een ruwe diamant uit de diamantmijn is dof en dus niet geschikt om in een juweel te plaatsen. De ruwe diamant ondergaat verschillende bewerkingen alvorens hij zijn schittering en vorm heeft. Als eerste is het belangrijk om de grootste onzuiverheden te verwijderen. Dit doet men door de onzuivere delen eraf te slaan of eraf te zagen. Maar voordat er iets aan een ruwe diamant wordt gedaan, gaat men eerst kijken welke vorm de ruwe diamant heeft. Wanneer we te maken hebben met een octaëder zal de ruwe steen gezaagd worden. Een octaëder is een regelmatig achtvlak met 6 hoekpunten en 12 ribben.

Wanneer de ruwe diamant een onregelmatige vorm heeft, zal hij eerst gekloofd worden.

Zagen, kloven en snijden

Het is altijd de bedoeling van de slijper dat bij de bewerking van een ruwe diamant zo weinig mogelijk gewicht verloren gaat. Daarom gaat hij voor het kloven of zagen steeds de ruwe diamant nauwkeurig aftekenen.

Kloven

Kloven gebeurt met behulp van een industriële diamant. Dit is de enige manier om een diamant te kloven omdat diamant nu eenmaal het hardste materiaal is. Het kloofproces zelf verloopt heel simpel. De klover brengt daartoe eerst een kerf in de oppervlakte van de diamant. In deze kerf wordt een stomp mes geplaatst en een klap met een houten hamer laat de steen kloven. Bij het kloven loopt men wel het risico dat in plaats van 2 diamanten enkel een hoopje diamantsplinters overblijft. Vandaar dat men tegenwoordig meer voorstander is van zagen.

Zagen

Zagen kent veel overeenkomsten met slijpen, omdat er ook gebruik gemaakt wordt van een schijf waarvan de rand bedekt is met een laagje diamantpoeder en olie. Het verschil is dat bij het zagen een bronzen schijf gebruikt wordt en dat ze voor het slijpen een gietijzeren schijf benutten. Een tweede verschil is dat de bronzen schijf tussen de 5.000 en de 10.000 omwentelingen per minuut maakt en dat dit toerental bij het slijpen veel lager ligt. Om een ruwe diamant van 1 karaat door te zagen, heeft men ongeveer 10 uur geduld nodig.

Laser

Als je niet gehecht bent aan de traditionele methoden, kun je ook een laser gebruiken om diamanten te bewerken. De laserstraal, enkele micrometers dik, zorgt ervoor dat een gedeelte van de diamant verdampt en een gedeelte omgezet wordt in grafiet. Omdat het laser snijden onafhankelijk is van de oriëntatie van het kristal, is de techniek erg flexibel. Deze techniek wordt wel niet vaak toegepast voor de diamanten bestemd voor een juweel, maar wel voor de diamanten in industriële toepassingen.

Nadat de ruwe diamant verlost is van zijn grootste onzuiverheden wordt hij gesneden. Het snijden van een diamant gebeurt met behulp van een draaibank. 2 diamanten worden tegen elkaar gewreven. Een diamant zit vast in de kop van de snijmachine en draait rond aan een hoge snelheid. De andere zit vast op een snijstok en wordt tegen de eerste diamant gewreven. Hierdoor krijgt de ruwe diamant zijn grondvorm. Deze kan rond, ovaal, peervormig of vierkant zijn. De diamantsnijder moet geweldig kundig zijn want om de gewenste vorm te verkrijgen moet hij enkel op zijn ogen vertrouwen.

Slijpen

Diamantslijpen is een ambacht. De diamant wordt in een dop geklemd die door middel van een koperen steel aan de tang verbonden is, doordat koper buigzaam is, kan de diamantslijper de hoek bepalen waaronder het facet geslepen wordt.

De slijper drukt de diamant tegen een snel draaiende schijf, waarbij hij ervoor moet zorgen dat hij de diamant met precies de juiste druk en in de juiste richting tegen de slijpschijf houdt.  De slijper herkent de juiste oriëntatie en druk aan de zingende toon tijdens het slijpen en aan de wrijving die de diamant ondervindt. Als de druk en het toerental van de slijpschijf te laag zijn, dan slijpt de diamant niet snel genoeg. Is de druk te hoog, dan vindt er geen goede slijping plaats. Bij goed slijpen haal je ongeveer 10 micrometer diamant per minuut weg. De schijf maakt 3.000 omwentelingen per minuut.

Bij het slijpen van een diamant kunnen er meerdere dingen fout lopen.

  • Als de snelheid van de omwentelingen te hoog wordt, kan de diamant uit elkaar spatten.
  • Wanneer de diamant onder een foute hoek tegen de schijf wordt gedrukt, zal de diamant niet geslepen worden. Het enige wat er dan gebeurt is dat de slijpschijf beschadigd raakt.

Waarom  kan een diamant in een bepaalde hoek wel geslepen worden en in een andere niet?

hoek van diamant slijpen (A) Octaëderzijde of driepuntsvlak: hard. (B) kubuszijde: zacht. (C) Dodecaëderzijde: medium.

Zoals al eerder vermeld, heeft een diamant een kristalstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat de edelsteen bijzondere eigenschappen heeft. De koolstofatomen zijn volgens een periodiek patroon gerangschikt. Dat zorgt ervoor dat diamant anisotroop is: hij vertoont niet onder alle hoeken dezelfde hardheid. En dit is nu net wat het slijpen van een diamant mogelijk maakt.
Een diamant is het hardst in de richting die evenwijdig aan de octaëderzijden is (een diamant heeft 8 van deze driepuntsvlakken), en het zachtst in de richting parallel met de kubuszijden (dit zijn de tweepunt en vierpuntsvlakken).  Deze 3 facetten vertonen extreme verschillen in hun slijpsnelheid (de dikte-afname per tijdseenheid).

Het slijpen van diamanten gebeurt met gereedschap dat bekleed is met diamantpoeder. De kleine diamantdeeltjes zijn verschillend georiënteerd en daarom is de hardheid ook verschillend. Sommige deeltjes zullen altijd harder zijn dan het te bewerken vlak – tenzij het één van de hardste vlakken is. Maar als je een slijptol net iets kantelt ten opzichte van het hardste vlak, zul je een diamant nog steeds kunnen slijpen.

Schittering

Wanneer een diamant in standaardvorm geslepen wordt, blijft er dikwijls maar de helft van het originele materiaal over. De meest voorkomende vorm is de briljant omdat deze ook de hoogste reflectie heeft. Dit geldt natuurlijk enkel als de steen goed geslepen is.

Aan de diamant worden kleine vlakjes geslepen, genaamd facetten. Voor de optimale schittering van de diamant is het noodzakelijk dat alle facetten perfect bij elkaar aansluiten. De verhoudingen zijn ook zeer belangrijk voor een sterke fonkeling:

  • Verhouding tussen rondist doorsnede tot de tafeldoorsnede
  • Verhouding tussen de hoogte van het bovendeel en het benedendeel, anders verwoord de verhouding tussen de kroon en het paviljoen.
  • Het is ook belangrijk dat de totale hoogte tussen de facetvlakken en het rondistvlak in verhouding zijn.

diamant schittering

Indien de diamant perfect geslepen is, zal 99.9% van het ingaande licht weerkaatsen. Wanneer de steen uit verhouding is, dan gaat een deel van het licht aan de zijkant van de steen naar buiten en komt dus niet 99.9% van het licht er weer uit, maar bijvoorbeeld maar 65%. Wanneer een getraind oog dan met een loep naar de steen kijkt, zal hij opmerken dat de diamant minder fonkelt.

Het vakmanschap van de slijper bepaalt dus ten slotte de vierde C. De diverse facetten moeten precies in elkaar passen en exact op hetzelfde punt eindigen zodat hij een optimale schittering heeft. Het type slijpsel, zoals briljant, baguette of smaragd, is evengoed prijsbepalend maar wel erg modegevoelig.