Prijsupdate 1-1-2021.

Diamanten kopen

 • Diberget is de vertrouwde leverancier van diamanten voor talloze edelsmeden en juweliers sinds 1980.
 • Wij richten ons enkel op business to business en verkopen geen diamanten aan particuliere klanten.
 • Bij Diberget kunt u zowel losse diamanten (zonder certificaat) alsook diamanten met certificaat (GIA, HRD, IGI) aankopen.
 • Diamanten zonder certificaat zijn verkrijgbaar in Briljant slijpsel alsook Princess slijpsel, andere slijpvormen behoren niet tot ons gamma.

Diamant laboratoria waar Diberget mee samenwerkt

GIA gecertificeerde diamanten

De GIA is het bekendste onderzoekinstituut voor diamanten en edelstenen ter wereld. Het is in 1931 opgericht en heeft sindsdien onze kennis op het gebied van diamanten sterk vergroot.

HRD-certified diamondsHRD gecertificeerde diamanten

De HRD is in 1976 opgericht in Antwerpen. Het is een vertrouwde partner voor de certificering van diamanten. Door de objectieve werkwijze zijn de resultaten zeer betrouwbaar.

IGI-certified diamondsIGI gecertificeerde diamanten

De IGI is de grootste onafhankelijke gemmologische laboratorium ter wereld. Behalve certificering houdt het zich ook bezig met de opleiding van nieuwe keurmeesters.

Niet gecertificeerde diamanten kopen

 • Kwalitatief is er geen optisch verschil tussen gecertificeerde en niet-gecertificeerde diamanten. Een certificaat maakt een diamant niet mooier of ‘beter’
 • Niet-gecertificeerde diamanten zijn niet door een laboratorium beoordeeld op karaat, zuiverheid of kleur. Hierdoor bestaat er geen absolute zekerheid over de kwaliteit van de diamant
 • De prijzen voor een niet-gecertificeerde diamant is lager dan die van een diamant met een certificaat. Er zijn namelijk geen kosten gemaakt bij het laten beoordelen van de diamant

De niet-gecertificeerde diamanten zijn verkrijgbaar in briljant slijpsel en Princess slijpsel. Door een diamant op een bepaalde wijze te slijpen krijgt het een schittering en kleurenspel die de steen extra glans geven. Briljant en Princess zijn twee slijpvormen.

De briljant slijpvorm verhoogt de lichtreflectie van een diamant. Een briljant heeft een cirkelronde met een tafel (platte bovenvlak) en minstens 32 facetten in de kroon. De onderste helft (het paviljoen) bevat minstens 24 facetten en de kollet (het uiterste punt). Een briljant moet zo geslepen zijn dat de drie- of vierhoekige facetten het licht reflecteren dat door de tafel naar binnen valt. Hierbij treedt er een dubbele breking die voor iedere edelsteen uniek is.

 
 

De Princess slijpvorm is een zeer populair manier om diamanten te slijpen. Doorgaans schitteren de meeste vierkant geslepen diamanten niet zo sterk als de ronde briljant. De Princess slijpvorm is juist zo ontworpen om maximale schittering te halen uit de vierkante vorm. De Princess heeft 76 facetten die het licht op een unieke wijze reflecteren. Hierdoor combineert de Princess slijpvorm de hoge mate van lichtreflectie met de onderscheidende vierkante of rechthoekige vorm.

Gecertificeerde diamanten kopen

 • Als u een diamant koopt met een certificaat dan is deze beoordeeld door een erkend laboratorium op een aantal prijsbepalende factoren.
 • Met een certificaat in uw bezit heeft u zekerheid over de kwaliteit van de diamant.
 • Een certificaat geeft echter niet aan wat de waarde is van een diamant. Het is puur een analyse van de kwaliteit van de diamant en doet verder geen uitspraken over de waarde.

Tijdens de certificering wordt de diamant grondig geanalyseerd met behulp van speciale apparatuur. Op een certificaat staan de volgende eigenschappen van de diamant vermeld:

 • Slijpvorm
 • Afmetingen
 • Gewicht
 • Kleur
 • Zuiverheid
 • Slijpkwaliteit

Door de aanwezigheid van certificaten is het voor u mogelijk om op geïnformeerde wijze te werk te gaan bij het inkopen van uw diamanten en kunt u het aanbod en de prijs eenvoudig vergelijken.

Prijsbepalende factoren voor diamanten

De bewerking van ruwe diamanten heeft tot doel om het licht te breken en de steen extra te laten schitteren. Om na bewerking tot een prijs te komen worden diamanten op vier criteria beoordeeld. Deze vier criteria worden de 4C’s genoemd:

Cut (slijpsel)

De slijpvorm van een diamant heeft betrekking op de interne verhoudingen van de steen en slijpwijze. De verschillende slijpvormen kennen elk een unieke wijze om het licht te breken en schitteren dus op verschillende manieren. Er zijn ontzettend veel slijpvormen, waarvan de briljant en de Princess het meest populair zijn.

Carat (karaat)

Karaat wordt gebruikt om het gewicht van edelstenen te meten. Een karaat staat gelijk aan 0,2 gram en wordt onderverdeeld in 100 punten. Een diamant van een 0,6 gram wordt aangeduid als 3 karaat.

Clarity (zuiverheid)

De zuiverheid van de diamant is uniek en kan vergeleken met een vingerafdruk van een mens. Deze factor kan worden beïnvloed door externe onzuiverheden die het gevolg zijn van het slijpproces of slijtage en interne onzuiverheden zoals vlekken of breuken. De zuiverheid van een diamant wordt aangeduid met verschillende aanduidingen:

 • LC - IF: geen onzuiverheden
 • VVS (VVS1/VVS2): uiterst kleine onzuiverheden die alleen te vinden zijn met zeer specialistische apparatuur
 • VS (VS1/VS2): zeer kleine onzuiverheden die met een loep waar te nemen zijn
 • SI: kleine onzuiverheden die eenvoudig met een loep te zien zijn
 • P: onzuiverheden die met het blote oog te zien zijn en invloed hebben op de schittering van de diamant

Colour (kleur)

De kleur van de diamant heeft een grote invloed op de prijs. In het algemeen geldt hoe minder kleur een diamant heeft, hoe meer waard hij is. De schaal loopt van D tot Z, waarbij D de best mogelijke kleur is. Diamanten met waardering D tot H worden als wit beschouwd.

Relatief vaak voorkomende verkleuringen zoals geel doen de waarde van de diamant dalen. Door de IDC (International Diamond Council) wordt het volgende kleurenschema gebruikt:

Prijsinformatie zichtbaar na Inloggen / Registratie

InloggenRegistreer