Prijsupdate 1-1-2021.

3 aandachtspunten voor de aanschaf van diamanten

13 Augustus, 2015 12:16

Diamant is een van de duurste grondstoffen die verkrijgbaar is. Dit komt onder meer door de enorme populariteit en vraag naar de stenen. Mede omdat diamanten zo duur zijn is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen voordat u een diamant inkoopt. Het is belangrijk om eerst kennis te vergaren van de diamant, vervolgens prijzen te vergelijken en de kwaliteit van de diamant te verzekeren.

Wij van Diberget zijn vertrouwd leverancier van diamanten aan de zakelijke markt en beschrijven in dit blog graag aandachtspunten om rekening mee te houden bij de aanschaf van diamanten.

Kennis vergaren over de 4 C’s

Om de steenachtige vorm van diamant om te toveren tot een waar juweel dat op een schitterende manier het licht kan breken, worden diamanten geslepen. De verhoudingen en een haarscherpe symmetrie bepalen uiteindelijk de waarde van de diamant. De kwaliteit van het slijpwerk heeft hier dus enorm veel invloed op.

Het karaat van een diamant verteld iets over het gewicht van de diamant. Eén karaat is hetzelfde als 0,20 gram. Hoewel bij andere edelmetalen het aantal karaat als een verhouding geldt, is het aantal karaat bij diamant het daadwerkelijke gewicht. De prijs van de diamant wordt dan ook grotendeels vastgesteld door het gewicht te vermenigvuldigen met de prijs per karaat.

De zuiverheid van een diamant wordt bepaald door de steen met een vergroting van 10x te controleren op onzuiverheden. Door de hoge druk bij de totstandkoming van de diamant is het goed mogelijk dat er wel onzuiverheden in de diamant aan worden getroffen. De mate van onzuiverheid wordt met verschillende termen aangeduid.
Lees in dit blog meer over hoe er wordt gecontroleerd op zuiverheid.

Verder is de kleur van een diamant nog een belangrijke factor voor de prijsbepaling van een diamant. De meest zuivere diamanten zijn natuurlijk het meeste waard, maar er zijn ook nog gekleurde diamanten. Zo zijn bijvoorbeeld roze, blauwe, rode, groene en heldere geelkleurige diamanten enorm zeldzaam wat de prijs enorm kan beïnvloeden.
Lees in dit blog meer over gekleurde diamanten.

Prijzen vergelijken aan de hand van labels

Wanneer de juiste kennis van een bepaalde diamant eenmaal vergaard is, dan wordt er ook een prijskaartje aan de diamant gehangen. De diamant is verbonden aan een aantal verschillende labels, zoals het gewicht, de kleur en de zuiverheid. Zo kan een diamant bijvoorbeeld beschikken over de labels 2.00 karaat, VVS2 zuiverheid en kleur J beschikken. Deze labels kunt u dan overnemen om zo de prijs met andere handelaren te vergelijken. Hoewel de prijzen vaak bij elkaar in de buurt liggen kan het wel degelijk schelen.
Als u inlogt in onze database wordt de prijsinformatie van de diamanten weergegeven aan de hand van deze labels. U kunt bij ons terecht voor zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde diamanten. Klik hier voor onze pagina met verschillende prijslijsten (u moet eerst inloggen om de prijzen te bekijken).

De kwaliteit van de diamanten waarborgen

Aangezien diamanten om een redelijke investering vragen is het belangrijk dat de kwaliteit van de diamant wordt gewaarborgd. Zowel de zakelijke markt als particulieren beschikken vaak niet over de juiste kennis om te bepalen of een diamant echt is. Om discussies te voorkomen zijn er verschillende certificaten in het leven geroepen, die ieder de kwaliteit van een diamant garanderen. Aangezien iedere diamant uniek is, kan er aan iedere diamant een certificaat worden gekoppeld. De certificaten worden uitgegeven door onafhankelijke instanties en laboratoria. De vier grootste onderzoekers zijn GIA, HRD, IGI en EGL.

Bent u een edelsmid of juwelier en wilt u gecertificeerde natuurlijke diamanten kopen? Bekijk dan onze pagina over diamanten kopen.

Meer informatie over diamanten?

Op www.groothandeldiamanten.nl vindt u diamanten uit verschillende klassen, die met name worden verkocht op groothandelsniveau. De specialisatie van Diberget ligt op de verkoop van witte geslepen briljanten. Bent u op zoek naar dergelijke diamanten, neem dan eens een kijkje op de website of neem telefonisch contact op met Diberget door te bellen met +32 (0)3-2264414.

< Beroemde diamanten Het ontstaan van natuurlijke diamanten >