Prijsupdate 1-1-2021.

Beroemde diamanten

15 Januari, 2016 15:00

Er zijn diamanten die dankzij hun grootte of kleur wereldberoemd zijn geworden. Sommige stenen schitteren zelfs op het witte doek. Maar aan welke eisen moet een diamant voldoen, voordat hij een rol in een Hollywood-film kan bemachtigen? Wij lichten een aantal bekende diamanten voor u uit.

Amsterdam-diamant

Deze bekende peervormige steen heeft een gewicht van 33,74 karaat (6,748 gram). De zwarte diamant uit Afrika heeft zijn naam te danken aan de D. Drukker & Zn. in Amsterdam. Voor het slijpproces woog de ruwe steen 55,85 karaat. In februari 1973 werd de steen voor het eerst aan de pers getoond. Uiteindelijk is de steen in 2001 voor $ 352.000,- geveild bij veilinghuis Christie’s.

Tiffany diamant

Deze prachtige Tiffany Yellow Diamond is een gele diamant en behoort tot de grootste diamanten die ooit gevonden zijn. De steen is in het jaar 1878 gevonden in de Zuid-Afrikaanse Kimberly-mijn en woog toen 287,42 karaat (57,484 gram). De ruwe steen is geslepen in een kussenvorm en heeft nu een gewicht van 128,51 karaat. De eigenaar van deze prachtige diamant is de winkel Tiffany & Co New York.

Koh-i-Noor

De Koh-i-Noor (de ‘onbetaalbare diamant’) maakt deel uit van de kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk. De diamant weegt 109 karaat en is afkomstig uit India. De Koh-i-Noor staat bekend om zijn rijke geschiedenis. Tot de 14e eeuw was de steen in het bezit van de radja’s uit Warangal. Daarna was de steen in het bezit van diverse keizers en veldheren. In het jaar 1849 is de Koh-i-Noor gestolen door de Britten en sindsdien is deze te bewonderen in de Tower of London.

Eureka

In het jaar 1866 werd de eerste diamant gevonden in Hopetown, Zuid-Afrika. Deze ruwe steen woog bij de vondst 21,25 karaat en kreeg de naam Eureka. De diamant werd gevonden door de 15-jarige Erasmus Jacobs op de boerderij van zijn vader. Erasmus Jacobs gebruikte de diamant als speelgoed, niet wetende dat het ging om een waardevolle diamant. Uiteindelijk is de steen geslepen tot een briljant van 10,73 karaat en is deze getoond op de EXPO Parijs 1867. Een eeuw na de vondst is de Eureka teruggebracht naar Zuid-Afrika, waar men deze nu kan bezichtigen.

Roze diamant

Nog niet zo lang geleden is deze roze diamant met ring en al bij Christie’s geveild voor een recordbedrag van 26,5 miljoen euro. Over het algemeen zijn roze diamanten niet heel zeldzaam, maar de kleur en de grootte van deze roze steen zie je zelden. De roze diamant is 16,08 karaat en geslepen in een kussenvorm.

De diamanten bij Diberget

Bij Diberget vindt u verschillende soorten geslepen diamanten in de collectie. Wilt u meer informatie over bekende diamanten of over onze collectie diamanten en hun waardes? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

< Wat zegt uw diamant over uw persoonlijkheid 3 aandachtspunten voor de aanschaf van diamanten >