Prijsupdate 1-1-2021.

Het ontstaan van natuurlijke diamanten

24 April, 2015 17:11

Diamanten zijn al miljoenen jaren oud. In dit blog vertellen we wat meer over de geschiedenis en het ontstaan van natuurlijke (gekleurde) diamanten.

De diamanten die voornamelijk als sieraad worden gedragen of in de industriële sector worden gebruikt ontstaan diep in de aarde. De koolstof die hier aanwezig is wordt door enorme druk en grote hitte samengeperst tot een kristal.
Koolstof ontstaat voornamelijk door de verbranding van organische materialen zoals hout, waarna houtskool ontstaat. Door het samenpersen van de aardbodem vormt houtskool zich vervolgens tot graniet. De intense temperatuur in de aardkorst, die tussen de 1300 en 2000 graden Celsius ligt, zorgt ervoor dat er diamant kan ontstaan. De gesteente die zijn ontstaan worden door een eruptie van een vulkaan omhoog gestuwd waarna het gesteente aan het oppervlak komt. Diamanten worden vaak in rivieren of in mijnen gevonden. De diamanten komen namelijk terecht in vulkanische pijpen, die als geleider diende voor het magma. Deze pijpen kunnen enkele honderden meters breed zijn waardoor er over een wijd oppervlak diamanten gevonden kunnen worden als het magma afgekoeld is.

De herkomst van diamanten

Toen diamanten populair en kostbaar werden werd het gesteente voornamelijk in India gedolven. Na een aantal decennia werden er echter ook diamanten gevonden in Zuid-Afrika. Hier is ook de grootste, met mensen handen gegraven, mijn van de wereld te vinden. Deze mijn (The Big Hole) is maar liefs 463 meter breed en 1.097 meter diep. Zuid-Afrika is echter niet de grootste exporteur van diamanten. Zaïre, het land in centraal Afrika dat tegenwoordig Kongo heet, heeft de meeste diamanten geëxploiteerd. Vervolgens volgen Rusland en Zuid-Afrika.
Van de diamanten die gedolven worden zijn slechts één op de vijf diamanten geschikt om in een sieraad te verwerken. De ruwe diamanten worden voornamelijk door Joodse deskundige geslepen in steden als New York, Tel Aviv, Antwerpen, Amsterdam en Bombay.

Gekleurde diamanten

Eens in de zoveel tijd wordt er een diamant met een kleur gevonden. Slechts 1 op de 10.000 diamanten heeft van natura een kleur. Deze diamanten zijn minder bekend bij het grote publiek en zeer zeldzaam.

Diamanten komen naast de standaard witte kleur voor in de basiskleuren geel, bruin, zwart, roze, oranje, groen, blauw en rood. Gele en bruine diamanten komen redelijk vaak voor en groene, blauwe en rode diamanten zijn zeer zeldzaam. De kleur van de diamant is afhankelijk van het proces dat de diamant heeft ondergaan in de aardbodem.

  • Geel: ontstaat door stikstofatomen die aanwezig zijn in het koolstofrooster.
  • Bruin: hierbij is het kristalrooster onder enorme druk komen te staan bij de vorming.
  • Zwart: dit kan een aanduiding zijn van het feit dat de diamant geen licht doorlaat of dat de steen langdurig is blootgesteld aan een radioactieve bron.
  • Roze: bij roze diamanten is het kristalrooster vervormd door de hoge druk.
  • Oranje: een oranje diamant ontstaat  door het gevolg van kristalroostervorming en de aanwezigheid van stikstofatomen.
  • Groen: radioactiviteit vanuit de natuur zorgen voor de groene kleurvorming.
  • Blauw: blauwe diamanten ontstaan door de aanwezigheid van booratomen.
  • Rood: een rode diamant ontstaat alleen onder een extreme vorm van druk waarbij het kristalrooster vervormd.

 

Diamanten groothandel Diberget

Bij groothandeldiamanten.nl kunt u terecht voor losse geslepen diamanten van natuurlijke afkomst. Onze expertise is witte geslepen briljanten. Voor meer informatie over ons aanbod en diamanten prijslijsten kunt u terecht op de pagina diamanten kopen. Voor specifieke vragen kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

< 3 aandachtspunten voor de aanschaf van diamanten Aankoop van goedkope diamanten >