Prijsupdate 1-1-2021.

Prijsbepaling van diamanten?

5 April, 2020 10:53

Geen enkele diamant is hetzelfde: elke diamant heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De prijsbepaling is dan ook niet eenvoudig

Wat is eigenlijk de aanvaardbare prijs voor zo’n mooie glinsterende diamant?

De prijs van een diamant is afhankelijk van een aantal factoren. Is de diamant bijvoorbeeld zuiver? Welke kleur heeft de steen, hoe is de diamant geslepen en wat is het gewicht? Diamanten worden ingedeeld in deze categorieën, die uiteindelijk van invloed zijn op wat je betaalt voor zo’n mooie steen.

#1 Gewicht

Om de prijs van een diamant te bepalen, is het belangrijk om het gewicht van de diamant vast te stellen. Het gewicht van de steen wordt aangeduid met karaat: één karaat staat gelijk aan 0,2 gram diamant. Grote diamanten zijn aanzienlijk meer zeldzaam dan de kleine varianten. Daarom zal een diamant van 2 karaat in prijs meer waard zijn dan 2 diamanten van 1 karaat.

#2 Kleur

In de kleur van diamanten zit veel verschil. Het lijkt alsof de meeste diamanten geen kleur hebben, maar vaak hebben ze wel lichte geel- of bruintinten in zich. De diamanten die geheel kleurloos zijn, zijn het meest waardevol. Hoe dichter de diamant bij deze kleurloze variant in de buurt komt, des te meer deze dus waard is. Dit valt alleen te bepalen als je een losse diamant is, die dus niet vastzit aan een sieraad: de kleur van het sieraad wordt namelijk gereflecteerd in de steen.

#3 Slijpvorm

Een ruwe diamant kan je niet in een sieraad verwerken: deze is namelijk onregelmatig van vorm en bovendien dof van kleur. Pas nadat de diamant is geslepen krijgt de diamant zijn eigen vorm en schittering terug. Een diamant is verkrijgbaar in verschillende slijpvormen. De diamant in de vorm van een briljant is het meest bekend. De meeste mensen kiezen voor deze ronde diamant. De vraag naar de ronde diamant is dan ook het grootst, waardoor de prijs ook een stuk hoger is. Wil jij eens wat anders? Kies dan voor een vierkante, ovale of hartvormige diamant.

#4 Zuiverheid

Hoe zuiverder een diamant, des te waardevoller en zeldzamer ze zijn. Maar hoe wordt de zuiverheid van een diamant eigenlijk bepaald? Dit gebeurt met een speciale diamantenloep, waarmee eventuele vlekjes of krasjes kunnen worden opgemerkt. Aan de hand van de hoeveelheid vlekjes of krasjes wordt de zuiverheid van de diamant vastgesteld.

Bent u geïnteresseerd in de verschillende diamanten die wij verkopen? Bekijk dan snel onze verkooppunten. Juweliers of goudsmeden kunnen grote partijen diamanten hier bestellen.

Bent u geïnteresseerd in de verschillende diamanten die wij verkopen? Bekijk dan snel onze uitgebreide lijst van beschikbare diamanten met een echtheid certificaat. Juweliers of goudsmeden kunnen individuele of grote partijen diamanten hier bestellen.

< Diamantmijnen in de wereld Diamanten kopen rechtstreeks in de grootste diamantbeurs ter wereld? >