Prijsupdate 1-1-2021.

Wat is een diamantloep en hoe wordt deze gebruikt

1 Maart, 2015 12:20

Wanneer we spreken over de zuiverheid van een diamant, dan refereren we naar de aanwezigheid van onvolmaaktheden.

Deze imperfecties omvatten externe imperfecties in de vorm van vlekjes op het oppervlak van de diamant en interne onzuiverheden in de gedaante van insluitsels of inclusies binnenin de diamant.

Externe onvolmaaktheden aan het diamantoppervlak omvatten onder andere kleine beschadigingen die kunnen ontstaan tijdens het slijpen van de diamant zoals krasjes, putjes of schilfertjes. Interne imperfecties omvatten onder andere kleine holtes of barstjes in de diamantstructuur of de aanwezigheid van niet-diamant mineralen in de steen. Dit soort imperfecties zijn het natuurlijk gevolg van het vormingsproces van diamanten dat in de natuur plaatsvindt. De zuiverste diamanten zijn het meest waardevol gezien ze zeldzamer zijn en het meeste licht weerkaatsen.

Zuiverheidsgraad voor Diamant

De zuiverheid van een diamant wordt bepaald met behulp van een vergrootglas ofwel diamantloep, met een vergrotingsfactor 10. Naargelang de grootte en het aantal imperfecties wordt een zuiverheidsgraad toegekend aan de diamant. Hierbij gebruikt men de Engelse term flaws om naar imperfecties te verwijzen, en de term inclusies om naar onzuiverheden (externe vlekjes en interne insluitingen) te verwijzen.

De verschillende zuiverheidsgraden worden beneden afgebeeld samen met de Engelse terminologie. Zuiverheidsgraad FL (flawless) is voorbehouden voor de zuiverste diamanten (IF – internally flawless) en I3 (Included level 3 ofwelk sterke pique) voor de minst zuivere.

Diamantloup

Diamantloep

FL-IF: Flawless: Geen interne of externe imperfecties.Internally Flawless: Geen interne, maar een beperkte hoeveelheid externe imperfecties. Erg zeldzaam.

VVS1-VVS2: Very, Very Slightly Included: Minieme hoeveelheid interne en/of externe imperfecties zeer moeilijk waarneembaar voor een expert onder een loep met vergrotingsfactor 10. Uitstekende kwaliteit.

VS1-VS2: Very Slightly Included. Minieme hoeveelheid interne en/of externe imperfecties enkel met moeite waarneembaar onder een loep met vergrotingsfactor 10. Zeer goede kwaliteit.

SI1-SI2: Slightly Included. Kleine hoeveelheid interne en/of externe imperfecties makkelijker waarneembaar onder een loep met vergrotingsfactor 10. Goede kwaliteit.

I1-I2-I3: Included. Imperfecties zijn zeer duidelijk waarneembaar met de loep en zelfs zichtbaar met het blote oog. Diamanten met deze zuiverheidsgraden zijn niet aan te bevelen.

Voor graden FL tot SI kan men stellen dat zuiverheidsgraden voornamelijk een impact heeft op de prijs van de diamant, maar niet of nauwelijks op het uitzicht van de diamant onder het blote oog.

Hoewel de aanwezigheid van onvolkomenheden de zuiverheidsgraad van de diamant, en dus ook de prijs, negatief beïnvloeden, heeft het ook een handig voordeel. Ze worden namelijk gebruikt om de unieke identiteit van de diamant vast te leggen. Elke diamant heeft zijn eigen "vingerafdruk" van imperfecties, welke nauwkeurig wordt weergegeven op sommige diamant certificaten.

Internationaal erkende diamant laboratoria

  • HRD
  • GIA
  • IGI
  • EGL

 Bij groothandel diamanten Diberget kunt u terecht voor gecertificeerde en niet gecertificeerde diamanten. Lees meer over diamanten kopen.

< Aankoop van goedkope diamanten Online diamanten zoeken >