Prijsupdate 1-1-2021.

Zo stelt u vast of uw diamant echt is

15 Maart, 2016 13:06

Als u wilt weten of uw diamant echt is, kunt u langsgaan bij een professionele juwelier om de steen te laten testen. Voor mensen die echt nieuwsgierig zijn, is het natuurlijk leuker om eerst zelf op onderzoek uit te gaan. Hoe kunt u met behulp van uw adem, een krant of een glas water achterhalen of u een echte diamant in uw bezit heeft?

De ademtest
Een echte diamant zal uw adem snel laten verdampen,omdat echte diamanten warmte verspreiden. Als u de diamant voor uw mond houdt en ertegenaan ademt, zal de steen schoon en helder moeten blijven. Wordt de steen echter wazig en trekt dit niet meteen weg? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een nepdiamant.  

De krantentest
Deze test heeft te maken met het brekingsvermogen van de steen. Diamanten hebben een hoge brekingsindex, wat betekent dat ze het licht dat erdoorheen schijnt ver afbuigen. Een manier om het brekingsvermogen van de steen te controleren is door deze ondersteboven op een stuk krant te leggen. Als u de krant door de steen heen kunt lezen of vervormde vlekken ziet, is het waarschijnlijk geen echte diamant. Een echte diamant zou het licht zo scherp afbuigen dat de letters in de krant niet meer leesbaar zijn.

De watertest
Doe uw diamant in een glas met water en kijk wat er gebeurt. Blijft de steen bovenin of halverwege het glas drijven? Dan is deze waarschijnlijk nep. Een echte diamant heeft zo’n hoge dichtheid, dat hij meteen zal zinken.

De warmtetest
Verwarm de steen, bijvoorbeeld met heet water,  en gooi hem daarna in een glas met koud water. Als de steen breekt gaat het om een nepdiamant. Blijft de steen heel? Dan is de kans groter dat het om een echte diamant gaat. Veel zwakkere materialen, zoals glas, zullen door de snelle temperatuurwisseling breken. Een echte diamant is sterk genoeg om dit temperatuurverschil te kunnen verdragen.

De oneffenhedentest
Controleer uw steen (onder een microscoop) op oneffenheden. Is de steen helemaal glad? Dan gaat het waarschijnlijk om een nepdiamant. Elke diamant heeft bepaalde onzuiverheden, die door de producenten van nepdiamanten bijna onmogelijk zijn na te maken.

Wilt u meer weten over de echtheid van diamanten of over de mogelijkheden van het kopen van diamanten met een certificaat? Neem dan contact met ons op.

< Diamanten versturen, hoe doen wij dat? Wat zegt uw diamant over uw persoonlijkheid >